Als er één groente is die de lente viert, dan is het wel de asperge. Zodra de dagen langer worden en de zon de grond opwarmt, steken ze voorzichtig hun kopjes boven de aarde uit. In Nederland, en vooral in Limburg en Brabant, worden ze met liefde geteeld en gekoesterd als een ware delicatesse. Maar wist je dat asperges al duizenden jaren worden gegeten en dat er verschillende soorten zijn? Tijd om in de wereld van het witte goud te duiken!

Een stukje geschiedenis
Asperges (Asparagus officinalis) behoren tot de lelieachtigen en hebben een lange geschiedenis. Al in het oude Egypte werden ze afgebeeld op graftombes, en de Romeinen beschouwden ze als een luxeproduct. Ze geloofden zelfs dat asperges geneeskrachtige eigenschappen hadden en gebruikten ze tegen allerlei kwalen.
In Nederland worden asperges al sinds de 17e eeuw geteeld, maar pas in de 19e eeuw begon men ze op grote schaal te verbouwen, vooral op de zandgronden van Limburg, Noord-Brabant en de Betuwe. Tegenwoordig is Nederland een van de belangrijkste aspergelanden van Europa, en elk voorjaar wordt het witte goud met veel enthousiasme ontvangen!
Soorten asperges en hun eigenschappen
Asperges zijn er in drie kleuren, maar het zijn eigenlijk allemaal dezelfde plantjes. De kleur wordt bepaald door de manier van telen:
-
Witte asperges
- De meest bekende in Nederland.
- Groeien onder de grond en worden geoogst zodra ze de aarde doorbreken.
- Hebben een zachte, romige smaak.
-
Groene asperges
- Groeien boven de grond en krijgen hun kleur door zonlicht.
- Hebben een wat sterkere, nootachtige smaak.
- Hoef je niet te schillen en zijn sneller te bereiden.
-
Paarse asperges
- Een minder bekende variant, vooral populair in Frankrijk en Italië.
- Zoeter dan de witte en groene variant door een hoger suikergehalte.
- Verliest bij koken zijn paarse kleur en wordt donkergroen.
Elk type asperge heeft zijn eigen karakter en gebruik in de keuken. Witte asperges worden vaak traditioneel gegeten met ham en ei, terwijl groene asperges perfect zijn om te grillen of te verwerken in salades.
Zelf asperges kweken: een kwestie van geduld
Het kweken van asperges is niet moeilijk, maar vraagt vooral tijd en geduld. Een aspergeveld kan 20 jaar meegaan, maar je moet minimaal twee jaar wachten voordat je de eerste oogst kunt binnenhalen.
1. Planten
- Asperges worden geplant in het vroege voorjaar (maart-april) als wortelstokken (klauwen).
- Kies een zonnige plek met losse, goed doorlatende zandgrond.
- Plant de klauwen in een geul van 20-25 cm diep met 40 cm afstand tussen de planten.
2. Groei en verzorging
- Het eerste jaar laat je de planten gewoon groeien. Ze ontwikkelen zich tot struikachtige gewassen met fijne, naaldachtige blaadjes.
- In het tweede jaar mag je nog niet oogsten, maar moet je de planten goed verzorgen en bemesten.
- Vanaf het derde jaar kun je eindelijk gaan oogsten!
3. Oogsten
- Witte asperges worden geoogst van half april tot 24 juni. Daarna moeten de planten herstellen.
- Ze worden met de hand gestoken met een speciale aspergesteker.
- Groene asperges kun je gewoon afsnijden zodra ze 20-25 cm lang zijn.
Na de oogstperiode laat je de planten doorgroeien, zodat ze energie kunnen opslaan voor het volgende seizoen.
Twee heerlijke recepten met asperges
Asperges zijn op hun best als ze vers zijn. Ze kunnen op allerlei manieren worden bereid: koken, grillen, roerbakken of zelfs rauw in salades.
1. Klassieke asperges met ham, ei en botersaus
Dit is dé traditionele manier om witte asperges te eten. Simpel, maar o zo lekker!
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 500 gram witte asperges
- 2 eieren
- 100 gram gekookte ham
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
- Zout en nootmuskaat naar smaak
Bereiding:
- Schil de asperges goed en snijd het harde uiteinde af.
- Kook ze in ruim water met een snufje zout in 8-10 minuten gaar. Laat ze nog 10 minuten nagaren in het warme water.
- Kook ondertussen de eieren hard, pel ze en prak ze fijn.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Verdeel de asperges over de borden, leg de ham ernaast en strooi de geprakte eieren en peterselie erover.
- Giet de gesmolten boter erover en maak af met een snufje nootmuskaat.
Serveer met gekookte krieltjes voor een echte lentemaaltijd!
2. Gegrilde groene asperges met Parmezaanse kaas en citroen
Een heerlijk bijgerecht of lichte lunch.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 300 gram groene asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Was de groene asperges en snijd het houtige uiteinde af.
- Meng de asperges met olijfolie, citroensap, peper en zout.
- Grill de asperges 3-5 minuten in een grillpan of op de barbecue tot ze mooie grillstrepen hebben.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas en serveer direct.
Heerlijk bij een stukje gegrilde kip of vis!
Tot slot
Asperges zijn een bijzondere groente met een rijke geschiedenis en een verfijnde smaak. Of je nu gaat voor de klassieke witte variant, de nootachtige groene of de zoete paarse, ze brengen allemaal een stukje lente op je bord. En voor wie een beetje geduld heeft, is het kweken van asperges in de eigen moestuin een geweldige beloning.
Dus, als je in april weer de eerste asperges ziet liggen: geniet ervan! Want voor je het weet is het 24 juni, en is het aspergeseizoen alweer voorbij.
Reactie plaatsen
Reacties